| (Portuguese) Pear season has just started! for the next month or so I will be making jams, sorbets and any other dish or dessert I can think of... with nothing else but pears! I made a quick dessert for my loved ones - the French clafoutis (not the regular one, with cherries) but with pears. Very easy and fast to prepare, this dessert is ultimately delicious! |
W zeszlym tygodniu ruszyly zbiory najbardziej znanej portugalskiej gruszki Pera Rocha, uprawianej w regionie zachodnim Oeste na obszarze ponad 2000 ha! Ponad 50 tys. ton tych soczystych owocow eksportuje sie kazdego roku do wielu krajow na swiecie, m.in. do Francji, Irlandii, Kanady i Polski. (Portugalski) Sezon gruszkowy uwazam zatem za otwarty! Zacznie sie robienie przetworow, sorbetow, ciast gruszkowych i innych deserów z tymi owocami. Jeli nie wiecie, co zrobic z gruszkami, polecam Wam szybki deser, ktory przygotowalam ostatnio dla moich najblizszych - francuskie clafoutis. Zwykle przygotowuje sie je z wisniami, ale kto właściwie powiedzial, ze nie mozna go zrobic z innymi owocami? To ciasto-nie-ciasto, to coś pomiędzy flanem (puddingiem) a biszkoptem. Jest bardzo proste i bardzo szybkie w przygotowaniu, no i bardzo smaczne! Poradzi sobie z nim nawet najbardziej chu...owa pani domu, nastoletnia latorosl lub student fizyki kwantowej, omijajacy kuchnie szerokim lukiem. Nie wierzycie? Przekonajcie sie sami! Przepis znajdziecie ponizej. Przepis na ciasto z gruszkami Skladniki: 5 dorodnych gruszek 5 lyzek mąki 3 lyzki cukru 100 ml mleka 2 jajka 2 lyzki masla (szczypta cynamonu do smaku) odrobina ekstraktu z wanilii szczypta soli + masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Do duzej miski wsypac make, cukier i sol. Dodac jajka i ekstrakt z wanilii. Dobrze wszystko wymieszac. Maslo roztopic na malym ogniu i dodac do wymieszanych wczesniej skladnikow. Gruszki obrac i pokroic, a nastepnie ulozyc gesto na wysmarowanej maslem formie. Zalac przygotowana mieszanka. Zapiekac w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 stopni ok. 25-30 min. Smacznego! |

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz